Plechelmus

Plechelmus

Mijn opa, Gerard Kistemaker, zou in 2016 honderd jaar geworden zijn als hij nog geleefd had. Ik heb hem helaas amper gekend omdat hij stierf toen ik 3 maanden oud was, maar de verhalen over deze man zijn meestal hartverwarmend! Mijn vader en oom vonden het een mooie gelegenheid om hiervoor de familiegeschiedenis eens goed uit te zoeken.

Onze achternaam: Kistemaker, was makkelijk te achterhalen. Mijn opa is de laatste generatie meubelmaker geweest. Hij sloot uiteindelijk de meubelmakerij in de jaren 70, nadat deze generatie op generatie op generatie was overgenomen. En als in de eeuwen daarvoor een Kistemaker geen meubelmaker was, dan waren het als schilders of glazenmakers ook al creatievelingen. Ik kan dus niet anders zeggen dat de creativiteit al zo ongeveer sinds de middeleeuwen in mijn bloed zit en daar ben ik trots op!

Het was dus al snel duidelijk hoe creatief de familie is en binnen no-time waren er zoveel werken verzameld dat er een heel museumpje mee gevuld kon worden! Natuurlijk vond ik het leuk als daar ook iets van mij bij zou zitten, dus besloot ik achter de breimachine te kruipen. De rode draad in alle ‘Kistemaker-kunst’ is overduidelijk de Plechelmus. Deze Oldenzaalse basiliek is door de jaren heen vele malen geschilderd. Maar een gebreid exemplaar bestond tot zover nog niet!

Via google (want sja, in Oldenzaal woon ik al jaren niet meer!) bestudeerde ik alle kanten van de Plechelmus. De ‘oale grieze’ zoals hij door de Oldenzalers liefkozend wordt genoemd, bleek van alle kanten een andere indeling qua ramen en decoratie te hebben. Dat maakte de klus niet gemakkelijker want hierdoor moest ik vier verschillende ontwerpen in het computerprogramma tekenen om uit te breien. Maar het maakte het verschil, het klopte precies en het was leuk om te doen!

 

Met vele meubelmakers in mijn bloed, was het een makkie om een houten constructie te maken waar de gebreide lappen tegenaan gemonteerd konden worden. Maar ik moet toegeven dat het niet m’n beste ambacht is, want nadat er meerdere achterkleinkinderen met de ‘knuffel-plechelmus’ gevallen waren, bleek de constructie toch niet zo sterk en stond de Plechelmus halverwege de expositie wat scheef. Als m’n opa zich er maar niet in z'n graf van zou omkeren! Achja, het was in ieder geval een geliefd object tijdens deze eenmalige expositie en hij heeft zijn dienst bewezen!

De Kistemaker expositie was op 21 en 22 Januari 2017 in het Koetshuis te Oldenzaal. Inmiddels is de Plechelmus weer gerepareerd en staat hij opgeslagen in de garage van mijn vader. Een beetje jammer, dus kent of bent u iemand die een goede plek weet voor deze unieke gebreide Plechelmus dan hoor ik het graag!

Terug naar blog