KreaDoe: de hippe route

Net als duizenden bejaarden was ik gisteren op de eerste dag van KreaDoe in de jaarbeurs van Utrecht. Ik was er voor het eerst dus ik had geen verwachtingen. Ik had rekening gehouden met het ergste, en dat bleek deels ook de waarheid te zijn. Gangpaden vol dames die midden op de kruispunten de tien cijfers van de mobiele nummers van hun verdwaalde vriendin proberen te herinneren. Waarschijnlijk verdwaald omdat al die 3D-kaart-maken-kraampjes zo op elkaar lijken.

Maar gelukkig liep ik op de overgang van de eerste naar de tweede grote hal tegen het standje van Club Geluk aan! Wat bevredigend om hun eigenzinnige en hilarische gebreide truien te zien na alle kant-en-klaar creatieve pakketten van de wandelgangen daarvoor. Hun hoekje was smaakvol ingericht met hun eigen truien, een fantastische grijpmachine zoals op de kermis waar je de mooie bolletjes van ByClaire-garen uit kon grijpen, en een schattig beteuterd konijntje van draad en praat. Na een leuk gesprekje met de dames over mijn breimachine kreeg ik weer moed om de rest van de beurs door te spitten

.

En toen bleken er wel meerdere pareltjes tussen de duizenden stempels, sponsen en sjablonen te staan. Zoals bijvoorbeeld het standje van Passie Bloom. Vol met mooie stationary, kaarten en leuke hebbedingetjes. Hier zag ik dan ook dat er toch ook best wel wat leuke, hippe, jonge mensen naar de beurs waren gekomen en ik een aantal metgezellen had. Ik kon de gemiddelde leeftijd in mijn hoofd wat bijstellen. Zeker toen ik daarna bij de kraam van Leuke Lintjes kwam, waar ik me echt moest inhouden om een schappelijke hoeveelheid lieve inpakpapiertjes te kopen.

Toch nog even terug naar mijn eerste gevoel: Ik verwacht niet van zo’n beurs dat alles even kunstzinnig is, en kant en klare doe-pakketten zijn ook heus niet allemaal even slecht. Maar zorgen al die simpele knutselpakketten niet voor minder creativiteit? Het is toch juist zo leuk om alles zelf bij elkaar te zoeken en te bedenken van welke kleuren of stofjes je wat gaat maken? Over stofjes gesproken: mijn hart sloeg een slag over bij een websiteloze ‘gewone marktkraam’ van Stoffeparadijs, met bakken vol halve meters tricotstof. Hier werd pas echt veel zelfdiscipline van me verwacht bij het schatgraven naar de mooiste stofjes in die bakken.

Overzichtelijker zag het standje van Studio Koekoek er uit. Heel mooie en grappige geborduurde schilderijtjes van steden, landen of beroepen. Allemaal netjes georganiseerde pakketjes waarmee je de schilderijtjes ook zelf kunt borduren. En daarmee valt Studio Koekoek wat mij betreft onder dezelfde categorie als Club Geluk, en een beetje als mezelf: Een oude ambacht die is een nieuw jasje is gestoken, hopelijk kan het zowel oud als jong inspireren!

Uiteindelijk gaf ik mijn laatste centen uit aan fantastische Japanse stiften van Tombow. Met deze penseelstiften kan je verschillende kleuren in elkaar laten overlopen, de kwaliteit is verbluffend mooi, en ik zag de kleuren al helemaal in m’n nieuwe illustraties stralen. Dus financieel gezien had ik een beetje pech toen ik aan het einde van mijn route pas de stand zag van Yarn and Colors. Want al die mooie bolletjes wol op kleur geschikt, ik moest er met m'n lege portemonnee maar niet te lang naar kijken. Iets voor op het verlanglijstje!

Na een paar uur rondlopen op de beurs had ik dus onverwachts toch wel heel veel leuke spulletjes gezien en gekocht. Dus, als je even door de kortpittige en bejaarde kapsels heen kijkt, is de beurs zeker wel een aanrader voor iedereen die creatief bezig is. En als je de standjes af gaat waar ik hier over vertelde heb je gegarandeerd een hippe route op de KreaDoe beurs!

Je kunt KreaDoe nog t/m zondag 6 november bezoeken!